dinsdag 19 april 2016

Veganistisch worden? - Floor

Al vrij lang dacht ik erover na om minder vlees te eten en zocht ik al naar meer diervriendelijke producten. Maar sinds een paar dagen heb ik echte grote stappen gemaakt. Benieuwd wat mijn plan is? Klik snel op meer lezen..


WAT & WAAROM ?
Na veel filmpjes te kijken en mezelf meer te informeren over voedsel, testen op dieren en andere veganistische mensen was het duidelijk voor mij; ik wil veganistisch worden.

Wat houd dat in? 
"Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Daarnaast gebruiken zij ook geen  verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest. Ook de motivatie waarom iemand kiest voor een leven vrij van dierlijke producten verschilt per veganist. Voor de een tellen de dieren het zwaarst, voor de ander de gezondheid, maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen vanwege het milieu, geloof of levensbeschouwing. 


Soorten & stromingen
Er zijn – naast de ‘full time’ veganist – veel verschillende soorten & stromingen die dicht tegen het veganisme aanliggen of onder veganisme gerekend kunnen worden. Deze zijn zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:

Flexanisten: Personen die grotendeels plantaardig eten maar die er op sommige momenten toch voor kiezen iets dierlijks te eten, wanneer er praktische redenen daartoe bestaan. Bijvoorbeeld in een situatie waarin er niets veganistisch te eten is, maar wel iets met een klein beetje zuivel erin.

Parttime veganisten: Personen die er voor kiezen grotendeels plantaardig te eten, maar op vaste momenten er nog voor kiezen om toch niet helemaal veganistisch te eten. Deze personen zijn onderweg richting veganisme.

Raw Vegans: Eten geen voedsel eten wat boven lichaamstemperatuur is verwarmd. Zij eten dus alleen rauwe voeding.

Veganistische Freegans: Freeganisme is een beweging van mensen die zich tegen de kapitalistische maatschappij keren. Zij menen dat er door het kapitalisme mensen (arbeiders) en dieren worden uitgebuit. Ze proberen zonder geld te leven en kiezen er daarom bewust voor om te leven van alles wat over is, omdat er ook vaak veel goed voedsel wordt weggegooid. Deze mensen worden ‘freegans’ genoemd. Niet elke ‘Freegan’ is per definitie veganist, maar wel een groot deel daarvan. Echter zijn er ook freegans die zich veganist noemen, maar wel bepaalde dierlijke producten consumeren die anders weggegooid zouden worden. Technisch gesproken zijn dit meer parttime veganisten.

Fruitarisme: Fruitariërs eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Ze eten geen producten waarvoor een plant gedood of beschadigd is. Fruitariers eten in principe vaak geheel veganistisch, maar zijn niet perse veganistisch, omdat buiten het eten ze op andere vlakken welk dierlijke producten zouden kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er ook stromingen binnen het Fruitarisme, waarbij wel eieren of zuivel genuttigd worden." bron: http://www.veganisme.org/veganisme/wat-is-veganisme/

Hierboven kan je lezen over wat veganisme precies inhoud en welke stromingen je allemaal hebt. Ik val nu onder de flexanisten of de parttime veganisten. Dit is omdat ik wel nog producten met ei en melk eet, ook eet ik nog vlees. Nu denk je misschien; maar dan ben je toch helemaal geen veganist? En dat klopt, maar ik probeer het wel. Ik eet op het moment heel weinig vlees en als ik de kans krijg probeer ik zo veganistisch mogelijk te eten. En dat is makkelijker dan je denkt. Melk kan je heel makkelijk vervangen door amandel-, kokos-, haver- (oatly) of soyamelk. Ei is moeilijker te vervangen maar eiwit vind je wel in bijvoorbeeld soya. Als je goed zoekt en bereid bent iets meer geld te betalen zijn alternatieven vrij makkelijk te vinden. 

Hier een heerlijk voorbeeld van: LINKS - vegetarisch: Granola, fruit, yoghurt
RECHTS - veganistisch: Açai Bowl, chia seeds, fruit, musli

Dit brengt me op het volgende punt; Waarom?
Iedereen heeft zijn eigen reden voor veganisme. Bij mij is het omdat ik me beter voel als ik weet dat ik mijn best doe voor een beter milieu. Ik ben bereid om meer geld te betalen en beter na te denken over wat ik eet en koop zodat, om het maar even grof te zeggen, bij allemaal kunnen blijven ademenen op deze mooie planeet. Ook voel ik me beter als ik producten koop waarvoor niet op dieren getest is; waar geen dieren voor zijn pijn gedaan. Alternatieven zijn er genoeg. 

Voorbeelden van vegan make-up merken:
- Anatomicals
E.L.F. Cosmetics
- Dr Hauschka
Real Techniques
Lush (let op de verpakking)
Urban decay
Tarte (vegan afdeling)
WeledaHiernaast is er gewoon heel veel mis met de dierenindustrie. Dieren worden verschrikkelijk behandeld, wat totaal niet nodig is. Vlees eten is ook gewoon slecht voor het milieu, het planten van de voeding van de dieren, het water dat daarvoor nodig is, de bossen die gekapt worden voor de grond, de productie van dit voedsel, het vervoer van het voedsel, hoeveel de dieren eten, hoeveel de dieren drinken, het vervoer van het vlees.. Dit is een groter probleem voor het milieu dan onze CO2 uitstoot door gewoon vervoer. Het meeste vlees is ook totaal niet diervriendelijk. Er zijn wel uitzonderingen, maar heel weinig. Daarom wil ik ook zo min mogelijk vlees eten. Dit is ook beter voor je lichaam. Vlees heb je nodig, maar niet in de aantallen die wij eten. Ik blijf het wel eten omdat ik het heel erg lekker vind, er ook vlees is waarbij het dier een goed leven gehad heeft en vlees belangrijke voedingsstoffen bevat. Hetzelfde geldt voor ei en zuivelproducten. Hier doe ik wel minder moeilijk over, omdat ik nog niet weet of ik dit echt zielig en slecht voor het milieu vind. Ik kies sowieso altijd voor eco-, scharrel- en diervriendelijke producten als het kan. Dus als ik dan vlees is, is het het beste voor de dieren geweest. Gelukkig vinden mijn ouders dit ook. Dat is ook wat ik moeilijk vind, thuis eten mijn ouders totaal niet vegan. Thuis moet ik dus zelf zorgen dat ik genoeg producten in huis heb en tijdens het avond eten is het moeilijker om veganistisch te eten. 

Dingen waar je als veganist op moet letten:

Vitamine B12
Je moet waarschijnlijk B12 pillen gaan slikken, omdat je B12 alleen in dierlijke producten vindt.

IJzer
IJzer vind je in een snel-opneembare vorm in dierlijke producten, en in een langzaam-opneembare manier in veganistische diëten. Goede veganistische producten met ijzer: peulvruchten, zonnebloempitten, gedroogde rozijnen, donkere groenten met bladeren. Voedsel met vitamine C (zoals rode peper, citrusvruchten en broccoli) helpen ook met de ijzer opname.

Proteïnen
Je hebt elke dag proteïnen nodig. Dus bij elke maaltijd zou je soya, bonen, seitan, quinoa of linzen moeten eten.

Soya
Over soya valt veel te disscusiëren. Het beste is dus om niet al te veel soya te eten, omdat te veel slecht voor je gezondheid kan zijn. Het kan zelfs slechter zijn dan vlees.

Calcium
Calcium is ook een belangrijke voedingsstof. Deze stof vind je in boerenkool, amandelen, paksoi, soya bonen, veigen, sinasappels, granen, plantaardige melk en tofu. Ook hebben soya, bladgroentes en een hoog vitamine D gehalte, wat helpt bij de opname van calcium.

Het is oké..
Het is oké om niet gelijk helemaal vegan te gaan. Je lichaam moet rustig wennen. Ook is het al heel goed als je het probeert; als je gewoon nadenkt over wat je eet en probeert de beste keuzes te maken. Het is ook belangrijk om mensen te vertellen dat je het voor jezelf doet, welke reden je ook hebt.

Misschien handig: http://www.vegetarische-restaurants.nl


Ik hoop dat jullie dit artikel leuk en interessant vonden. Ik ben heel benieuwd hoe mijn vegan-journey zal gaan, en of het me lukt.. Ik houd jullie zeker op de hoogte en zal veel artikelen over wat ik eet gaan maken, zoals ik al doe met 'Floor goes healty' (klik hier voor de eerste artikelen).


Bedankt voor het lezen!

Andere artikelen die je misschien leuk vind:
♥ Floor goes Healty #1: Ontbijt & Lunch | klik
♥ Ik wil gezonder leven | Melissa | klik
♥ Mijn To Go Make-up look/ Let's get personal - Floor | klik

1 opmerking:

  1. Wauw heel informatief, heel netjes gedaan! Vegan worden/zijn is voor mij echt een stap te veel, ik zou dat niet kunnen, en ook niet zó graag willen.

    BeantwoordenVerwijderen