woensdag 26 november 2014

Schoolstress.. - Floor

We kennen het allemaal wel; schoolstress. Mijn toetsweek zit er alweer op, maar ik ben me al wel aan het voorbereiden op de volgende. Benieuwd naar mijn ervaringen en tips rond schoolstress? Lees snel verder!Schoolstress is supervervelend. Ik heb het meestal in of na mn toetsweek, als ik mijn cijfers terugkrijg.. Maar ik ben aan het leren om ermee om te gaan, en ik ga jullie vertellen hoe.

Allereerst ben ik erachter gekomen in de 5 jaar dat ik op de middelbare school zit dat mijn sterkste punt opletten in de les en veel aantekeningen maken is. Leren lukt dan het best door mijn aantekeningen te lezen en samen te vatten met de leerstof. 

Tip #1: 
'Vindt een manier van leren die goed bij jou past en gebruik deze manier ook echt.'

Tip #2: 
'Schrijf veel op tijdens de les.' 
(voor mij werkt dit ook om mijn geheugen op te frissen)

Belangrijk tijdens de toetsweek is dat je alles goed verdeeld. Maak van te voren een planning; schrijf duidelijk op wat je welke dag moet doen en wanneer je daar tijd voor hebt. Stel ook prioriteiten. Kijk welk vak het belangrijkst is en in welke toetsen je meer tijd moet steken. 

Tip #3:
'Maak een planning voor je toetsweek.'

Tip #4:
'Stel prioriteiten, zodat je weet waar je meer tijd voor nodig hebt.'

Met het verdelen bedoel ik het verdelen van leerwerk, oefeningen en samenvatten. Dit zijn denk ik de drie dingen die je het meest kan onderscheiden tijdens het leren. Wat je het meest moet doen ligt eraan wat voor jezelf het best werkt natuurlijk.

Wat dus het belangrijktste is is dat je van jezelf weet wat voor jou het best werkt. Leer van je fouten! Kijk naar de toetsweken of toetsen die goed gingen; wat deed je hier? En zo ook naar de toetsweken of toetsten die slecht gingen; waar lag dit aan? Zo leer je van jezelf. Het kan ook handig zijn om deze dingen op te schrijven, dit hou je dan bij je voor je volgende toetsweek. 

Ik denk dat orde je kan helpen om stress te verminderen. Orde krijg je door te plannen, en te weten wat je kan doen om goede cijfers te halen. Ook vroeg beginnen met leren en oefeningen maken kan helpen tegen stress. 

Tip #5:
'Wees niet bang om hulp te vragen, aan wie dan ook.'

Mijn laatste tip gaat over hulp vragen. Ik doe het liefst altijd alles zelf qua school, maar ik heb ook gemerkt dat af en toe een samenvatting van een medeleerling vragen ook heel fijn kan zijn. Zo kan je dingen die jij misschien niet wist leren en de tekst van iemand anders standpunt bekijken. 

Ook bedoel ik hulp van je ouders en leraren. Ik vind het altijd heel moeilijk om hulp aan de leraar te vragen, omdat ik dan bang ben voor boze reacties. Maar jij bent degene die een goed cijfer moet halen, en zij zijn degene die jou daarbij waarschijnlijk het best kunnen helpen. Wees dus niet bang om je vragen te stellen, ook als ze 'dom' lijken. 

Je ouders kan je altijd om hulp vragen. Zij hebben ook op school gezeten en kunnen je ook helpen met bijvoorbeeld overhoren. 

Ik hoop dat mijn tips jullie kunnen helpen met je aankomende toetsen!
Als jullie nog andere goede tips hebben lees ik die graag, laat ze achter in de reacties. 

Bedankt voor het lezen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten