donderdag 8 mei 2014

Lifestyle: Hoe vind je leuk werk? - Floor

De redenen om te gaan werken zijn er genoeg; om te sparen voor je studie, geld bij elkaar te krijgen voor die ene reis die je zo graag wilt maken, je cv bijvullen, ervaring opdoen.. Of gewoon om extra veel leuke dingen te doen! Maar hoe vindt je nou een baan die echt bij je past, waar je je fijn voelt en waar je genoeg verdient? Ik ga je helpen, dus lees gauw verder.Do what you love, love what you do.
Het aaaallerbelangrijkste van je baan moet zijn dat je het leuk vindt. Zoek dus niet bij de baantjes die je echt helemaal niks lijken. Probeer wel open te staan voor nieuwe dingen en probeer je baan ook leuk te maken. Onthoud dit altijd. Ook moet je altijd proberen goed naar je baas/manager te luisteren en je moet goed proberen om je collega's, klanten en je baas/manager te begrijpen. 


stap 1: Denk na over wat je leuk vindt.
 Als eerste stap op zoek naar een baan moet je nadenken over de dingen die je leuk vind. Houd je van kleren; zoek dan naar kledingwinkels, houd je van contact met mensen; zoek dan naar iets als een plek als secretaresse, houd je van buiten zijn; zoek dan naar een baan in de kas of op een boerderij, houd je (net zoals ik) van eten; zoek dan een baan in de horeca! Houd het aantal soorten banen wel groot, want misschien is er geen werk in de ene soort, maar wel in de ander. En lijkt je een baan in de supermarkt ook gewoon prima? Ga dan hiernaar zoeken.

stap 2: Zoek naar vacatures op het internet.
De kans dat je zomaar tegen een 'Wij zoeken nog een leuke collega' poster aanloopt is vrij klein, maar dit kan je kans zijn om leuk werk te vinden. Vindt je zo een plek om te werken houd dan altijd in je hoofd wat ik in het begin van dit artikel vertelde (do what you love, love what you do), en denk vooral na over hoe jij het vindt, want jij moet het werk uiteindelijk gaan doen. Ben je niet zo lucky? No worries, want leuk werk vinden in makkelijker dan het lijkt. Als je ongeveer weet wat voor werk je wilt doen kan je hiernaar gaan zoeken. Als je bij een kledingwinkel wilt werken zoek je eerst naar: 'kledingwinkel naam van je stad vacatures', vindt je niks? zoek dan nauwkeuriger, bijvoorbeeld: 'H&M vacatures naam van je stad'. Vindt je echt helemaal niks op het internet kan je of een andere soort baan zoeken (op dezelfde manier), of je pakt je fiets en gaat kijken welke winkels nog mensen zoeken. Wees niet bang om naar binnen te gaan als ze niet aangeven dat ze mensen zoeken! Als ze dit niet aangeven betekent dit dat ze niet gelijk iemand nodig hebben, maar misschien kunnen ze je op hun wachtlijst zetten voor als ze bijvoorbeeld over een maand wel iemand nodig hebben! Zo kan je toch je 'droombaan' krijgen, voor iemand anders solliciteert.

stap 3: Het sollicitatie gesprek
Voor je sollicitatiegesprek moet je niet bang zijn. Zenuwachtig is iedereen, je wordt natuurlijk beoordeeld over wie je bent en wat je kan. Dit is niet erg, maar probeer zo veel mogelijk jezelf te zijn, rustig te blijven en eerlijk te antwoorden op de vragen die gesteld worden. Neem altijd je cv mee (deze kan je makkelijk gratis maken op het internet, of je zoekt op wat er in hoort en je maakt hem zelf), met je cv kunnen ze onthouden wie je bent en hebben ze alle informatie die ze nodig hebben. Wees ook niet bang om zelf vragen te stellen! Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je aan het werk begint. Wees zeker over wat je verdient en over hoe vaak je kan werken of hoe vaak zij willen dat je werkt. Als er nog geen regels zijn wees dan ook niet bang om afspraken te maken. 

Nu je alles weet moet je nogmaals aan jezelf vragen of je denkt dat dit een leuke baan wordt. Is het antwoordt gelijk ja? Super! Twijfel je nog? Probeer het gewoon, op je eerste werkdag kom je er achter hoe het werk is, maar na 2 dagen weet je dat pas echt. Als je twijfelt moet je ook goed nadenken wat je voor je baan over hebt. Is het best wel ver weg? Vraag dan altijd of je reiskosten vergoed worden (denk aan je ov of benzine). Als je dit niet weet kan je waarschijnlijk altijd je baas/manager mailen of bellen. Ook moet je je bedenken of je vindt dat je genoeg betaalt krijgt, want het moet allemaal wel eerlijk blijven. Het is niet goed als jij voor het bedrijf heel veel geld verdient en jij zelf bijna niks krijgt. Denk ook na over je pauzes en blijf altijd goed praten met je manager/baas.

Ik hoop dat jullie door mijn tips en stappenplan allemaal jullie droombaan kunnen vinden, 
Succes!
Ik heb een half jaar bij een bakker gewerkt en werk nu anderhalve maand bij een Douwe Egberts Café. Als jullie iets tegenkomen dat niet klopt of waar jullie het niet mee eens zijn laat het mij dan alsjeblieft weten, Dankjulliewel! 

2 opmerkingen: